Het Groningse team waarmee AkzoNobel onderzoek doet naar biobased ingrediënten bestaat niet uit de minste onderzoekers. Onder meer Nobelprijswinnaar Ben Feringa en promovendus George Hermens maken deel uit van het team. De resultaten van de samenwerking tussen de onderzoekers en de producent levert inmiddels veelbelovende resultaten op. Het uitgangspunt was verfbestanddelen als acrylaatmonomeren gemaakt van aardolie te vervangen door meer duurzame alternatieven. De resultaten zijn in een wetenschappelijk artikel eind 2020 gepubliceerd in Science Advances.
Meest voorkomende vorm van biomassa
De onderzoekers wisten monomeren uit een stof in resthout, lignocellulose, te maken, dat acrylaat in onder meer professionele verf kan vervangen. AkzoNobel testte de monomeren en concludeert dat coating met deze bio-oplossing evengoed presteert als traditionele coatings. Dat kun je een doorbraak noemen. Want lignocellulose is de meest voorkomende vorm van biomassa op aarde. Je moet wel de truc vinden om de cellulose zodanig te kraken en aan te passen om er een bruikbare stof voor coatings van te kunnen maken. En het liefst zonder inzet van milieubelastende en giftige stoffen.
Licht, zuurstof en een katalysator
De Groningse onderzoekers hebben ongeveer tien jaar gepuzzeld om bij de chemische omzetting alleen licht, zuurstof en een katalysator te gebruiken. Deze techniek wordt ook wel groene chemie genoemd. Volgens George Hermens is “de kwaliteit vergelijkbaar met bestaande coatings op basis van acrylaat.” Nu ligt de uitdaging bij het opschalen van deze techniek door AkzoNobel. De nieuwe coatings blijken niet beter afbreekbaar zijn dan de bestaande acrylcoatings. Op zich geen negatief punt. Want als we vaker moeten schilderen, dan draagt zo’n product minder goed bij aan de gewenste duurzaamheid.
Plantaardige hars en biobased ingrediënten
Ook het Nederlandse DSM steekt veel geld in het omzetten van biomassa in grondstof voor onder meer verf. Het bedrijf kan met de plantaardige hars Decovery een tastbaar resultaat overleggen. Volgens DSM heeft Decovery geen impact op de gezondheid van mensen en op het milieu. “Het gebruik van 10 kg kan dezelfde impact hebben als het planten van zestien boomzaailingen en ze de komende tien jaar te laten groeien”, aldus DSM.
Binnenlucht zuiveren met AkzoNobel
Klinkt goed, maar hoe presteert verf op basis van Decovery? De multinational PPG en het Nederlandse Baril Coatings hebben inmiddels de nodige ervaringen met het biobased ingrediënt. Baril produceert met Decovery de Copperant verven. Aan deze verf schonken we al ruim aandacht in KlusVisie 6-2020. PPG stelt met Decovery de Sigma Air Pure samen. De 50 procent plantaardige muurverf zuivert in ieder geval de binnenlucht en decimeert schadelijke vluchtige stoffen zoals formaldehyde dat onder meer in meubels en stoffen is verwerkt.
KlusVisie zal dit jaar aan de slag gaan met de supermatte Sigma Air Pure om de dekking en de schrobvastheid te kunnen beoordelen. Benieuwd of we in de ruimte ook een frisse neus kunnen nemen!
KlusVisie.nl biedt actualiteit voor professionals uit de klussen- en onderhoudsbranche. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer.