Afkortzaag op accu van Makita voor de vakman

Moeiteloos zaagt de nieuwe afkortzaag op accu van Makita door dikke balken heen; stabiel en nauwkeurig verkort hij lijsten en plinten of maakt hij stroken hard materiaal op maat. De 216 mm radiaal afkortzaag LS002GZ01 maakt gebruik van de 40 Volt Max-accu’s van het XGT-platform. De afkortzaag is standaard uitgerust met een Efficut-zaagblad, waardoor hij sneller en zuiverder zaagt en langer blijft werken op één accu lading.
Afkortzaag op accu van Makita voor de vakman| KlusVisie
Afkortzaag op accu van Makita voor de vakman| KlusVisie
Afkortzaag op accu van Makita voor de vakman| KlusVisie

De radiaal afkortzaag op accu LS002GZ01 is technisch zeer uitgebreid, aldus Makita. Het is een blijvend zeer nauwkeurige machine door volledige nastelbaarheid. Hij heeft een constant-toerentalfunctie, waardoor deze krachtige machine altijd met een stabiele snelheid zaagt, ook in harde materialen. Erg handig in het gebruik is het schaduwlijnsysteem, waarmee de exacte zaaglijn wordt weergegeven op het te zagen materiaal.

Groot gebruiksgemak kenmerkt deze afkortzaag op accu

De LS002GZ01 beschikt over soft start en als veiligheidsmaatregel een motor met een elektronische rem, waardoor het zaagblad snel stilstaat. Voor het zeer nauwkeurig rechtop zagen van lijsten en (hoge) plinten wordt gebruik gemaakt van Makita’s Deep and eXact cutting Technologie (DXT). Als verstek- en kantelzaag is hij zowel naar links als naar rechts instelbaar en biedt hij uiteraard ook zagen onder dubbel verstek. De maximale zaagcapaciteit onder 45 graden is 70 x 220. Rechtop onder 0 graden is dat 70 x 312 mm. Om de werkruimte maximaal te benutten, heeft de afkortzaag een bijzonder geleidingssysteem: de rails blijven op hun plaats, terwijl de zaagkop er langs schuift. De hoge aanslag zorgt voor meer stabiliteit, zeker bij dikkere materialen. De afkortzaag is voorzien van het Auto-start Wireless System (AWS) van Makita, dat zorgdraagt voor draadloze communicatie tussen accu machine en accu stofzuiger. Om de werkomgeving schoon te maken kan een eveneens met AWS uitgeruste stofzuiger via de knop op de zaagmachine worden ingeschakeld, zonder dat de zaag zelf wordt gebruikt. De stofafzuiging werkt optimaal dankzij twee verschillende stofpoorten.

Efficut-zaagblad standaard meegeleverd

Standaard meegeleverd wordt Efficut-zaagblad E-06971 met specificaties 216x30x2,0-45T-10g. Dit zaagblad is geschikt voor invalzagen en heeft een dikte van slechts 2 mm. Die geringe dikte zorgt voor snel en efficiënt zagen van gemelamineerde spaanplaat, MDF en hout en zorgt voor een aanzienlijk lagere stofproductie. Dankzij een nieuw tandontwerp is de Efficut een efficiënt cirkelzaagblad. De tand heeft namelijk een holle uitsnede en daardoor een kleiner raakvlak met het te verspanen materiaal. De tand is scherper én kan door de holling de verspaning beter kwijt. Lasersleuven zorgen voor een reductie in trillingen en geluid. De tanden zijn voorzien van een teflon coating tegen roestvorming en tegen het kleven van lijmhoudende materialen.

Accu’s en opladers

Afkortzaag LS002GZ01 wordt in een doos geleverd zonder accu en lader. Voor deze machine zijn XGT 40 V Max-accu’s beschikbaar van 2,5 en 4,0 Ah, met bijbehorende oplader XGT DC40RA. Oplaadtijd bij 4,0 Ah bedraagt 45 miniuten, bij 2,5 Ah 28 minuten. Makita’s nieuwe XGT-platform is bedoeld voor veeleisende gebruikers. De machines koppelen een innovatief gereedschapsontwerp aan accu’s met een hoog vermogen: de 40 V Max accu’s. De XGT-accu communiceert net zoals de LXT-accu met de snellader tijdens het laden. Uitwisselen van LXT en XGT-accu’s is niet mogelijk. Wel zijn bestaande LXT-accu’s met behulp van een los verkrijgbare adapter via de XGT-snellader op te laden. De robuuste constructie, de bescherming tegen stof plus het spatwaterbestendige ontwerp – handig bij werken in de open lucht – maken van XGT een zeer betrouwbaar platform. Makita gaat het XGT-platform de komende jaren verder uitrollen. Eind van het jaar zijn naar verwachting zo’n 100 machines beschikbaar, met de kanttekening dat Covid-19 de productie niet te veel moet verstoren.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen