vrijdag, 20 april 2018 09:16

Als je even niet opLED...

De ontwikkelingen met leds gaan razendsnel, zo maakt een bezoek aan de LED Expo in ‘s-Hertogenbosch duidelijk. De tweede ledrevolutie is in de maak, smart lighting gaat een grote omwenteling teweegbrengen. Denk aan lampen die niet meer op lampen lijken en armaturen geïntegreerd in ruimten. Lichtproducenten zullen aanbieders steeds vaker voorzien van sensoren, microcontrollers, bluetooth en Li-Fi. Deze technieken maken verlichtingsnetwerken en zeer snelle internetverbindingen mogelijk. Kortom, de vakman doet er goed aan om de ontwikkelingen te volgen om de klant interessante mogelijkheden te gaan bieden.

De ledontwikkelingen gaan razendsnel. Ontwerpers, fabrikanten, installateurs, winkeliers, kortom, een ieder die maar iets met leds doet of wil gaan doen, kan het haast niet bijhouden. Velen weten niet precies waar het heengaat. Ook de vakman zal moeite hebben om de ledtechniek te volgen. Daarom bezocht KlusVisie LED Expo, om de laatste nieuwtjes op te pikken.

Connected lightning
Diverse sprekers maakten bezoekers van LED Expo duidelijk hoe snel de ontwikkelen gaan. Jeroen Somsen van Nedap Light Controls kan begrijpen dat velen smart lighting nog niet scherp op hun netvlies hebben staan. Nedap is een Nederlands technologiebedrijf dat verwacht dat slimme verlichtingssystemen vooral kansen hebben als ze gebruiksvriendelijk en koppelbaar zijn. Het begrip smart lighting zal volgens Somsen synoniem worden voor connected lightning. Lichtpunten worden net zoals ovens, magnetrons, verwarming en huisbeveiliging onderdeel van het Internet of Things. De systemen gaan data verzamelen en worden daardoor steeds slimmer. Dus ook de verlichting. 
De lichtpunten vormen een netwerk en communiceren bij voorkeur draadloos via protocollen als zigbee en bluetooth. 

Lees het volledige artikel in KlusVisie 3-2018.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © BDUmedia 2015